Onderhoudstips

Nylon, katoen, wol, linnen: iedere stof dient anders behandeld te worden. Hier vind je een aantal onderhoudstips, zodat je langer kunt genieten van je kledingstukken.

Of en hoe je jouw kledingstukken moet wassen of laat stomen, kun je lezen op het ingenaaide etiket. Wat de afzonderlijke symbolen daarop betekenen, lees je op Symbolen voor textielverzorging.

Algemene onderhoudstips

Sluit voor het wassen alle haakjes, knopen en ritssluitingen - zo wordt het risico kleiner dat kledingstukken in elkaar vast komen te zitten en draden uit het weefsel worden getrokken. Bovendien gaan ritssluitingen langer probleemloos dicht.

Kleurige flyers en dergelijke in de zakken kunnen zorgen voor verkleuringen. Kijk dus liever nog een keer alles na.

Kwetsbare delen kunnen beter aan de binnenkant gestreken worden: daardoor worden de kleuren meestal enigszins opgefrist en wordt het risico op glansplekken door een te warme strijkbout kleiner.

Katoen

Katoen is over het algemeen goed te wassen, maar toch moet je bij de handwas niet te sterk wrijven, omdat de kleuren anders kunnen verbleken.

Wie zo min mogelijk wil strijken, dient hemden, shirts, etc. wanneer deze nog wasmachine-vochtig zijn, een keer goed uit te schudden waardoor het aantal kreukels minder wordt. Breisels en katoen liever liggend laten drogen zodat de vorm behouden blijft.

Linnen

Linnen is in principe bestand tegen hoge temperaturen bij het wassen en strijken, maar kijk toch eerst nog even voor de zekerheid op het etiket. De typische kreukels en vouwen kunnen er het beste uitgestreken worden in nog vochtige toestand of met veel stoom.

Polyamide (nylon)

Polyamide is hittegevoelig – alsjeblieft altijd op de laagste stand strijken en kijk op het etiket, of het kledingstuk in de droogtrommel mag.

Polyester

Polyester is principieel onderhoudsvriendelijk, kan daarom in de wasmachine (fijne was). Indien je de normaal gesproken strijkvrije kleding van deze kunstvezel toch wilt strijken, dan alleen op de laagste stand. Want polyester is hittegevoelig – daarom mag het ook niet in de droogtrommel.

Stretch

Jeans, broeken of shirts met stretch (elastan) mogen niet in de volle zon drogen. Omdat zij na het wassen als vanzelf "in vorm drogen" kan je het strijken in de regel overslaan.

Zijde

Zijde dient erg voorzichtig behandeld te worden: het beste wordt het even kort met een fijnwasmiddel op de hand gewassen zonder veel te wrijven. Een scheutje azijn bij het laatste uitspoelen zorgt ervoor dat het kledingstuk meer glanst en straalt. Niet in de wasdroger doen of in de volle zon laten drogen - en strijken op gemiddelde temperatuur.

Viscose

De veelzijdige cellulosevezel kan over het algemeen in het fijnwasprogramma op 40 graden gewassen worden. Voor de rest lijkt zij erg op een natuurlijke vezel; zij mag niet vochtig in elkaar gefrommeld blijven liggen, en heeft aanleg voor kreukels die eruit moeten worden gestreken.

Wol

Wollen artikelen die zo zijn gekenmerkt kunnen in de wasmachine (wolwasprogramma). Je kunt het wollen artikel het beste in een wasnetje doen. En anders is lauwwarm op de hand wassen met een wolwasmiddel zonder veel wrijven aan te raden - of de professionele stomerij.

Artikelen van wol behouden hun vorm het beste als ze liggend worden gedroogd. Ze mogen absoluut niet in de wasdroger en ook niet aan de verwarming worden gehangen. Bij het strijken kan je het beste een katoenen doek tussen de strijkbout en jouw kledingstuk leggen.

Symbolen voor textielverzorging

Wassen

max. 40 °C in het standaard wasprogramma max. 40 °C in het standaard wasprogramma
max. 40 °C in het milde programma max. 40 °C in het milde programma
max. 40 °C in het programma voor fijne was (zeer mild) max. 40 °C in het programma voor fijne was (zeer mild)
max. 30 °C in het standaard wasprogramma max. 30 °C in het standaard wasprogramma
max. 30 °C in het milde programma max. 30 °C in het milde programma
max. 30 °C in het programma voor fijne was of wolwas (zeer mild) max. 30 °C in het programma voor fijne was of wolwas (zeer mild)
Handwas Handwas
niet wassen niet wassen

Bleken

bleken met chloor- en zuurstofbleekmiddel mogelijk bleken met chloor- en zuurstofbleekmiddel mogelijk
bleken met chloor- en zuurstofbleekmiddel mogelijk bleken met chloor- en zuurstofbleekmiddel mogelijk
niet bleken niet bleken

Strijken

heet strijken heet strijken
niet al te heet strijken niet al te heet strijken
strijken op lage temperatuur, voorzichtig zijn met stoomstrijken strijken op lage temperatuur, voorzichtig zijn met stoomstrijken
niet strijken niet strijken

Professionele Textielverzorging

professionele reiniging met het chemische oplosmiddel perchloorethyleen professionele reiniging met het chemische oplosmiddel perchloorethyleen
professionele reiniging met koolwaterstof-oplosmiddel professionele reiniging met koolwaterstof-oplosmiddel
professionele reiniging met koolwaterstof-oplosmiddel professionele reiniging met koolwaterstof-oplosmiddel
voorzichtige professionele reiniging met koolwaterstof-oplosmiddel voorzichtige professionele reiniging met koolwaterstof-oplosmiddel
niet chemisch laten reinigen niet chemisch laten reinigen
professionele vochtige reiniging mogelijk professionele vochtige reiniging mogelijk
voorzichtige professionele vochtige reiniging mogelijk voorzichtige professionele vochtige reiniging mogelijk
zeer voorzichtige professionele vochtige reiniging mogelijk zeer voorzichtige professionele vochtige reiniging mogelijk
geen professionele vochtige reiniging mogelijk geen professionele vochtige reiniging mogelijk

Drogen

drogen op hoge temperatuur mogelijk drogen op hoge temperatuur mogelijk
drogen op lage temperatuur mogelijk drogen op lage temperatuur mogelijk
niet in de wasdroger doen niet in de wasdroger doen
  Pagina printen
Bestel nu en pas de kleding zonder risico!
naar boven
d5uMmSd4gV1 d5uMmSd4gV1